070-6057252 oxhyvel@outlook.com

 

Byggnadsvård Dalarna är den lilla firman med det stora kunnandet.

På en gammal såg i skogen utanför Falun finns en lite udda hantverkare. Stefan Östberg restaurerar gamla byggnader och driver ett ridhus.
– Mitt intresse för hantverk har alltid funnits där. Men i slutet av 1980-talet köpte min vän ett gammalt hus.

Sedan dess har Stefan varit biten av att renovera och restaurera gamla byggnader. Med åren har han gjort många olika sorter jobb.
– Det har varit en del kyrkor, men även för Fastighetsverket och privatpersoner. Vi som arbetar tillsammans brukar säga att man ska kunna vara stolt över sitt arbete, säger Stefan.

alvros-kyrkaÄlvros Kyrka

Han har behållit sitt företag småskaligt. Men har ett nätverk som gör det möjligt att ta större jobb.
– Många av de som jobbat med mig har startat eget. Nu är vi fem eller sex företag som kan ta jobb tillsamman, säger Stefan.

Han har en bred repertoar. Byggnadsvård är ett av företagets viktigaste uppgifter, oavsett om det är byggnadsvård för kyrkor eller byggnadsvård för hus eller andra byggnader.
– Det är egentligen inte driva företag som är min grej, utan att arbeta med hantverk och gamla byggnader, säger Stefan.

”Han älskar sitt arbete och att se människors drömmar förverkligas.”

Med kulturhantverkare som Stefan Östberg är det möjligt för alla att skapa sitt klassiska drömhem.
– Vi har alla sorters kunder och alla är lika viktiga, poängterar Stefan.

 

Hela tiden stöter han på nya utmaningar. För att arbeta med byggnadsvård av äldre och historiska byggnader krävs det inte bara historisk kunskap. Man måste vara med i tiden.
– Det är en av de roliga sakerna med detta jobbet. Jag försöker att hela tiden lära mig nytt, gå kurser och lära känna andra som man kan lära sig av, säger Stefan.

I Dalarna där byggstilen och landsbygden är så präglad av en speciell byggstil och atmosfär kräver det lokal känsla. Stefan kan timmerlagning, en vanlig teknik i Dalarna. För att kunna arbeta med timrade hus måste han åldersbestämma byggnader och virket.
– På en del av byggnaderna vi jobbar med vill ägarna ha reda på hur gammal byggnaden är, så jag har intresserat mig en hel del av åldersbestämning av trähus. Det går att göra på flera sätt men årsringkontroll så kallad dendrokronologi är den säkraste metoden, men jag kollar även efter verktygsspår, byggnadssätt

På den gamla sågen i Lövsåen vid St Skedvi har Stefan byggt sin lilla värld. Här finns företaget och hans ridhus.
– Ridning är något som jag är väldigt intresserad av och det är en skön omväxling, säger han.

Det är hit alla ni som behöver hjälp med ett gammalt hus eller kulturbyggnad kan vända er. Det kan vara allt från en privatbostad till en kyrka, eller offentlig lokal.
– Jag tar alla våra kunders behov på största allvar, säger Stefan.

 


Share This: